Om prosjektet
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sammenhengen mellom psykisk helse og sosial ulikhet
Det er et bekymringsfullt antall barn, ungdom og unge voksne som utvikler psykiske plager. Vi vet at barn og unge som vokser opp i familier med lav inntekt eller med foreldre som har lavere utdanning, er spesielt sårbare. Dette er det vi kaller sosiale forskjeller i psykisk helse.
Materielle faktorer, psykososiale forhold og atferdsmønstre i barne- og ungdomsårene legger føringer for helse, levekår og samfunnsdeltakelse senere i livet. Noen barn og unge er sårbare for overganger og livshendelser som å bytte skole, flytte hjemmefra, eller at deres foresatte skilles. For noen fører slike hendelser til tap av sosial støtte og nettverk, og færre økonomiske ressurser. Noen utvikler også atferd som kan utgjøre en helserisiko. På denne måten kan overganger og livshendelser forsterke sosiale ulikheter i helse.
Målet med LONGTRENDS-prosjektet er å øke forståelsen av sosiale ulikheter i psykisk helse gjennom livsløpet. I prosjektet vil vi kartlegge samfunnstrender i psykisk helse blant ungdom fra ulike sosioøkonomiske bakgrunner, og undersøke hvilken rolle faktorer som sosial støtte, familiestruktur, kjønn, og større livshendelser og overganger spiller i disse sammenhengene. Vi ønsker også å utvikle mer nøyaktige metoder for å måle ungdommenes sosioøkonomiske status.
Prosjektet bruker datamateriale fra fire ulike spørreundersøkelser av norske ungdommer og deres foreldre, fra perioden 1980 til 2020:
- Helsevaner blant skoleelever (HEVAS)
En WHO undersøkelse i flere land. - Voksen i år 2000 (VITT)
- Barn i Bergen
(ung@hordaland/youth@hordaland) - COMPLETE-prosjektet
Bredt samarbeid
Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd og er et samarbeid mellom HEMIL-instituttet og Institutt for Samfunnspsykologi ved det psykologiske fakultet, UiB, Folkehelseinstituttet, University of Glasgow og Universidade de Lisbon.
For mer informasjon om prosjektet se prosjektbeskrivelsen.
Prosjektgruppen
Prosjektgruppen består av internasjonale og nasjonale eksperter innen forskning på sosiale ulikheter i helse, psykologi, epidemologi, folkehelse, implementering og metodologi.